Drankenposters in wachtkamers Ondiep en Zuilen
Huisartsen uit de Utrechtse wijken Zuilen en Ondiep zijn blij met de nieuwe informatieve ‘drankenposters’ in hun wachtkamer. Deze drankenposters zijn eigenhandig gemaakt door leerlingen van de Jules Verneschool en de Boemerang. Op de drankenposters zijn verpakkingen van sport- en frisdrankjes geplakt met daarnaast het aantal suikerklontjes dat in zo’n drankje verwerkt is. Deze actie maakt deel uit van de aanpak om kinderen en hun ouders bewust te maken van een gezonde levensstijl.
Een pakje Taksi bevat net zoveel suiker als vijf suikerklontjes. Hoeveel je moet bewegen om alle 68 kilocalorieën uit zo’n zoet pakje te verbranden? Lopen: 27 minuten, fietsen: 16 minuten. Het pakje Taksi zit vastgeplakt op een drankenposter, samen met diverse andere flesjes en pakjes. In één oogopslag zie je hoe ongezond al die drankjes zijn. Veel kinderen krijgen dit soort drankjes mee naar school.
Campagne ‘Brede school Ondiep aan het Water’
Het maken van de drankenposters is onderdeel van de campagne ‘Brede School Ondiep aan het water’. Hieraan doen drie basisscholen mee: De Boemerang, Jules Verne en de Rietendakschool. Op verschillende scholen drinken de kinderen en het team om tien uur water. Eén zoet drankje minder per schooldag scheelt al snel zo’n drie kilo suiker per jaar per kind.
Percentage kinderen met overgewicht
In 2015 startten professionals in Zuilen-Ondiep met een brede samenwerking om kinderen en ouders te helpen om een gezond gewicht te krijgen en houden . Gebleken is dat een bovengemiddeld percentage van de kinderen van 4 tot en met 12 jaar in Zuilen en Ondiep boven een gezond gewicht zijn. Gemiddeld is dit in Utrecht 12%. Dat blijkt uit een evaluatie van het programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) uit 2015.
Gezamenlijke aanpak
Zorgverleners van Stichting Zuilen Ondiep GEZond werken samen met diverse ketenpartners om de gezondheid in de wijken structureel aan te pakken. In de aanpak staat het bouwen aan een gezonde omgeving centraal. Samen met scholen en andere partners in de wijk zijn er activiteiten om kinderen en jongeren te laten ervaren dat een gezonde leefstijl leuk en lekker is. Belangrijke samenwerkingspartners hierin zijn kinderopvang en (voor)scholen, zorg- en welzijnsprofessionals, sportverenigingen en bewoners(organisaties).
Alle zorgverleners en ketenpartners die zich inzetten voor een gezond gewicht van bij kinderen gebruiken dezelfde richtlijnen voor signalering, diagnostiek en beleid. Ook volgen ze eenzelfde stroomschema dat in de hele stad Utrecht wordt gebruikt. De samenwerkingsafspraken zijn vastgelegd.