‘Vroege Bril Studie’ voor kinderen in Ondiep
VAN HOORNEKADE – Een lui oog komt voor bij een op de dertig kinderen. Om erachter te komen of dit kan worden behandeld met een vroege bril, is onder meer in Ondiep een zogenaamde Vroege Bril Studie gestart.
In Utrecht liep het onderzoek al in Leidsche Rijn, maar sinds kort onderzoekt Othoptist-onderzoeker Toba Dehpoor, onder begeleiding van de Rotterdamse professor Simonsz, de ogen van eenjarige kinderen ook in Ondiep, Zuilen, Overvecht en Kanaleneiland. “Het bleek dat nauwelijks kinderen van ouders van niet-Nederlandse afkomst in de studie meedoen. Hierdoor kan de studie uiteindelijk geen uitspraak doen voor alle kinderen in Nederland. Daarom is gevraagd om ook kinderen in onder andere Ondiep mee te laten doen, zodat een betere afspiegeling van de bevolking ontstaat.”
Een lui oog moet voor het zevende jaar ontdekt en behandeld worden met een bril of het afplakken van het goede oog. In Nederland wordt dit opgespoord tijdens een oogmeting op vierjarige leeftijd door het op het consultatiebureau met beide ogen plaatjes te laten lezen. “In Vlaanderen worden kinderen al op eenjarige leeftijd onderzocht en behandeld met een vroege bril. Als uit ons onderzoek blijkt dat hoge oogsterkte dan al een goede voorspeller is en een vroege bril de ontwikkeling van een lui oog kan voorkomen, kan op alle consultatiebureaus in Nederland de oogsterkte op de leeftijd van 1 of 2 jaar gemeten worden.”
Ouders die mee willen doen met het onderzoek kunnen dit aangeven tijdens hun bezoek aan het consultatiebureau. Ook kunnen ze contact opnemen met Toba Dehpoor, www.vroegebrilstudie.nl
Tekst: Thijs-Jan Lanning
Foto: Adobe stock