Groen in de buurt: ‘Dat krijg je nooit voor elkaar’
We hebben in onze wijk een paar mooie stukjes natuur. Soms zo klein als een boomspiegel met bloemen, soms zo groot als het Noordse Park. De gemeente is verantwoordelijk voor het grote onderhoud, maar die kleine groene plekjes worden vaak door buurtbewoners onderhouden. Wie zijn nou die buurtvergroeners en waarom doen ze dit eigenlijk? Onze verslaggeefster sprak er een paar.
Noordse Park
Robbert van Vliet is betrokken bij het zaailingenpocketpark in het Noordse Park. Hij vertelt enthousiast over de herinrichting van het park en de geschiedenis van de buurt. Hij en andere buurtbewoners wilden met meer ruimte voor groen, meer verbinding tussen bewoners en meer welzijn bereiken. Ze wilden er ook mee laten zien hoe mooi hun wijk eigenlijk is. Met resultaat: inmiddels maken niet alleen de groenliefhebbers, maar ook sporters, picknickers en hondenbezitters graag gebruik van het park.
Kloostertuin
In de Kloostertuin in de Elsstraat komen buurtbewoners niet alleen voor het groen, maar ook omdat het een oase van rust is. Yvonne Abels vertelt dat de gemeente aanvankelijk bouwplannen had voor deze plek, maar dat na veel overleg met buurtbewoners besloten is om er een buurttuin van te maken. Er is een prachtig ontwerp gemaakt, waarin niet alleen ruimte is voor groen en mensen, maar ook aan biodiversiteit wordt bijgedragen. Achter in de tuin staan bijvoorbeeld bijenkasten en in een ander hoekje is een vijver aangelegd, die veel insecten aantrekt.
Otterbeverpark
Het Otterbeverpark kent ook zo’n wonderlijke geschiedenis. Op de plek waar nu het park is aangelegd, tussen de Otterstraat en Beverstraat, stonden ooit drie bedrijven, die hun afval in de bodem en het grondwater loosden. Een groep omwonenden overtuigde de gemeente er na 25 jaar van dat die bedrijven moesten verdwijnen en de vervuilde bodem afgegraven moest worden. Op die plek moest een park komen. “Dat krijg je nooit voor elkaar”, zei één van de omwonenden. Maar ga nu maar eens kijken: het is een prachtig park geworden. En doordat er maar één toegangshek is, het ook een hele veilige speelplek voor kleine kinderen. Midden in de stad is dat best bijzonder. De tuin wordt onderhouden door de omwonenden, die vier keer per jaar een dag samen tuinieren. Sommige van de omwonenden onderhouden daarnaast een ‘eigen’ stukje van de tuin, vertelt buurtbewoner Miek Wijnberg. Zo is er het ‘Italiaanse perkje’, waar een Italiaanse buurtbewoner salie, druiven en een vijgenboom heeft geplant. Eén van de andere initiatiefnemers van het park, die zichzelf Moeder Bever noemt, zorgt voor weer een ander stukje park.
BuurtNatuur030
Op de kaart van BuurtNatuur030 zie je welke groene buurtinitiatieven er in Utrecht Noordwest zijn. Deze initiatieven variëren van een buurt(moes)tuin, vergroening van portiekdaken aan de Troelstralaan, tot een egelpaadje. BuurtNatuur030 is een digitaal platform dat is opgericht om de vergroeners achter dit soort initiatieven, zoals Robbert, Yvonne en Miek, bij elkaar te brengen. Buurtbewoners met groene vingers of groene plannen kunnen elkaar daar opzoeken, van elkaar leren en inspiratie opdoen. Iemand biedt bijvoorbeeld aardbeienstekjes aan die een ander kan gebruiken in een buurtmoestuin. Of legt uit hoe je een boomspiegel kunt vergroenen, padden of egels kunt helpen, of een buurttuin kunt aanleggen. Je hoeft geen ervaring te hebben om onderdeel te worden van de community of een nieuw initiatief te starten, wel enthousiasme.
Fysieke bijeenkomsten
Utrecht Natuurlijk en Milieucentrum Utrecht hebben BuurtNatuur030 in opdracht van de gemeente Utrecht opgezet en vormgegeven. Naast het digitale platform worden er twee keer per jaar fysieke bijeenkomsten georganiseerd. Deelnemers kunnen dan meedenken over de toekomst van BuurtNatuur030, waar behoefte aan is en hoe het platform in de toekomst kan groeien. Die zeggenschap van de leden is heel belangrijk: om het echt een platform voor én door Utrechters te maken is het doel dat de leden uiteindelijk zelf de inhoudelijke invulling verzorgen en UtrechtNatuurlijk en Milieucentrum Utrecht alleen nog ondersteunend werk doen.
Rode draad
De rode draad in deze verhalen? Er is veel vergroening mogelijk, als je maar enthousiast en geduldig bent. Een platform als BuurtNatuur030 maakt het makkelijker om ervaringen uit te wisselen en hulp te vragen. Wil je zelf ook aan de slag of meer weten? Kijk dan op buurtnatuur030.nl
Tekst en foto’s: Jasmijn Vrooland