Buurtkrant voor Ondiep en Pijlsweerd
De Noordwester

Groen in de buurt: Groene Ommetjes

Home »  Geen categorie »  Groen in de buurt: Groene Ommetjes

Groen in de buurt: Groene Ommetjes

12 september, 2024

Wat is er nodig om naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten? Kan meer groen in de straat bewoners daartoe verleiden? De gemeente Utrecht probeert een antwoord te vinden op deze vragen voor Utrecht Noordwest. Met het creëren van ‘Groene Ommetjes’ wordt een eerste stap gezet.

Groenere straten dragen bij aan de gezondheid van bewoners, zijn koeler in de zomer en vangen ook meer regenwater op. Stedenbouwkundigen hebben voor de wijk een kansenkaart opgesteld voor routes van maximaal 1 kilometer die je langs groene straten en parken leiden.

Om te ontdekken of deze ommetjes niet alleen op papier, maar ook op straat prettig zijn om te maken, zijn er wandelingen georganiseerd met buurtbewoners. De wandelaars konden daarbij aangeven, hoe zij deze routes ervaren. Voelt het prettig? Zijn de paden breed genoeg voor bijvoorbeeld een rollator? Zijn er bankjes om even uit te rusten en elkaar te ontmoeten? En moet de gemeente investeren in een groene verbinding tussen grote, veelgebruikte verkeerspunten of juist in de kleinere straten daaromheen?

Op een warme zomeravond in augustus vonden de eerste wandelingen plaats in Ondiep. Tijdens het eerste deel van de wandeling werd de deelnemers gevraagd om in stilte te wandelen en alle zintuigen aan het werk te zetten. Wat hoor je, wat zie je, wat ruik je, wat voel je, wat valt er allemaal op? Buurtbewoners gaven als terugkoppeling onder andere aan, dat de tunnel op de Oudenoord slecht verlicht is en een onveilig gevoel geeft. De bewoner die met een rollator meewandelde merkte al snel, dat sommige straten slecht begaanbaar zijn, doordat er veel fietsen of grote bloembakken op de stoep staan.

Als je erop let, blijkt de Oudenoord op een hete dag aanzienlijk warmer dan de omliggende straten. En waarom is de stoep voor de HKU eigenlijk zo breed en kaal? Het Rode Touwenpark aan de Schutstraat en het Noordse Park waren juist opvallend koeler dan de straten met weinig groen eromheen. In deze parken wordt veel gespeeld, gesport en gepicknickt. Dat maakt de wijk levendig.

Wijkplatform Utrecht Noordwest is ook betrokken bij het testen van de ommetjes en zal de gemeente feedback geven. Henny van Zanten van het Wijkplatform liep met twee ommetjes mee: “Ik vind het een goed initiatief van de gemeente. De wandelingen waren goed bezocht. Er liepen zo’n zes tot twaalf mensen per wandeling mee. En het leuke is: ik heb mijn hele leven in en rond Ondiep gewoond, maar ik ben tijdens de ommetjes op plekken gekomen, waar ik nooit eerder geweest ben. Er zou in de wijk wel meer ‘gebruiksgroen’ mogen komen: sfeervolle groene plekken waar je ook kunt gaan zitten om te picknicken bijvoorbeeld of waar je onder een groene haag doorloopt, zodat je het groen meer beleeft in plaats van er alleen langs te lopen.”

In totaal worden er zo’n tien wandelingen met buurtbewoners gemaakt. De wandelingen duren ongeveer een uur. Wil je een keer meewandelen? Op vrijdag 20 september is er een wandeling in Pijlsweerd om 12:00. Op vrijdagochtend (10:00 en 12:00) 4 oktober zijn er wandelingen vanaf buurthuis de Beatrix. Opgeven kan via groenernoordwest@utrecht.nl. De planning van alle wandelingen staat op Noordwest samen groener maken | gemeente Utrecht