Column: Fietsjungle
door: Zoë Versteeg
Het is een feit: de buurtstalling in de Otterstraat in Pijlsweerd is gesloten. Dat betekent dat de eigenaren van welgeteld zestig fietsen een nieuw onderkomen moeten vinden voor hun stalen ros. En in die stalling stonden niet zomaar wat knollen, nee, ware raspaardjes kon je er vinden. Die zet je niet lukraak op straat.
Tenminste, áls je daar überhaupt een plekje kunt vinden. De schaarse fietsenrekken die er staan, zijn overbevolkt door een pluimage aan fietsen in variërende staat van ontbinding. Sommige nog fris en fruitig, het merendeel roestig en met rammelend spatbord.
Daarbovenop rijst de vraag of je je fiets überhaupt in die fietsjungle wilt achterlaten. Ten eerste is er een reële kans op diefstal. Ten tweede: de dagelijkse blootstelling aan het Nederlandse weer dat met de dag natter en schizofrener wordt. En als laatste zou je fiets depressief kunnen raken door contact met dat oude spul, dat na jarenlang overleven op straat niet meer opkijkt van een hond die tegen ze aan pist.
De gemeente had in de brief met het slechte nieuws nog wel advies voor de ontredderde fietseigenaren: je kon je aanmelden voor de dichtstbijzijnde buurtstalling. In de Lange? Koestraat! Hartje Wijk-C! Dat is dus op meer een kleine kilometer verderop. Tegenover Tivoli. Ja, dan kun je net zo goed meteen doorlopenwaar naar toe?.
Ze hadden nog zo’n interessante optie: je kon een fietstrommel aanvragen. Je weet wel, zo’n metalen gevangenisje voor vijf fietsen. Even snel gerekend: zestig fietsen onderbrengen, dat is dus twaalf fietstrommels! Top idee gemeente! Hebben jullie ook een idee waar?
Nou, ik wel! Er passen preciés twee fietstrommels op één parkeerplaats. Dus we heffen zes parkeerplaatsen op, en hoppa: zestig fietsen een mooi plekkie in plaats van zes auto’s. Vind ik een goeie deal. De gemeente wil het autoverkeer terugdringen, dus ik zeg: twee vliegen in één klap. En als we dan toch bezig zijn: we toveren twee extra parkeerplaatsen om tot een minipark; Extra groen is ook een ambitie van de gemeente. Dus dat zijn geen twee, maar drie vliegen in één klap! Hoe fantastisch wil je het hebben?
Maar even serieus: heb jij een idee hoe orde te scheppen in de fietsjungle? Mail de redactie of beter nog: bel meteen het Wijkbureau.
Zoë is grafisch ontwerper en redactielid van de Noordwester. Daarnaast schrijft ze scenario’s voor korte non-fictiefilms. En haar fiets? Die zet ze altijd knus & droog in de (zeer smalle) gang van haar huis.
foto: Google Maps