Filmvertoningen Onmaatschappelijken gaan door: 3 en 27 oktober
Vanaf 1923 tot eind jaren ‘70 had je in Ondiep en Pijlsweerd een aantal zogenoemde woonscholen. Het waren wooncomplexen voor ‘onmaatschappelijken’. Mensen waarvan men vond dat ze niet tussen de gewone mensen konden wonen, werden daar geplaatst. Met als doel hen te leren wonen en te heropvoeden.
U in de Wijk maakte een documentaire over dit fenomeen. Daarin halen oud-bewoners van het verdwenen Houtplein, het Anthonieplein en de (tweede) Hooipoort herinneringen op aan een gevoelig verleden. Bewoners stonden onder toezicht, moesten verplicht naar het badhuis en kregen te maken met een negatief stigma. Een stadshistoricus en een socioloog leggen uit hoe de woonscholen zijn ontstaan en zich ontwikkelden.
Speciaal voor bewoners uit Ondiep, Zuilen en Pijlsweerd zijn er twee filmvoorstellingen van de documentaire De Onmaatschappelijken. Met na afloop van de film een nagesprek met betrokkenen en de zaal o.l.v. Martin Mulder, oud-wijkregisseur Noordwest.
Zondag 3 oktober gaat de film in première om 15.30 bij Zimihc Theater Zuilen. Na afloop is er een Q&A met regisseur Babbe de Thouars en een nagesprek over de impact van de geschiedenis van de woonscholen op Ondiep en Pijlsweerd. Aanmelden via Documentaire – De Onmaatschappelijken – ZIMIHC
De tweede filmvoorstelling is op woensdag 27 oktober om 19.30 uur bij het Muziekhuis Utrecht met een nagesprek over hoe de hulpverlening nu omgaat met complexe problemen. En waar de bewoners zelf behoefte aan hebben. Aanmelden via een mail naar info@uindewijk.nl
De filmvertoningen zijn toegankelijk na het vertonen van een coronatoegangsbewijs. Dit houdt in dat je kan aantonen dat je gevaccineerd, getest of hersteld bent van Corona door middel van een QR-code in combinatie met je legitimatiebewijs. Print de QR-code of download de app op je mobiele telefoon via de website www.coronacheck.nl.
‘Ik was er erg van onder de indruk. In het begin weet je nog niet waar het precies naar toe gaat, maar het wordt steeds leuker, beklemmender, echter en begrijpelijker. De tegenstelling tussen de bewoners en de anderen komt heel scherp in beeld. Of het de spreektaal is, de kleding, of de inrichting van de woning, je ervaart meteen het verschil. Dat maak de documentaire ook heel integer en kwetsbaar. Geweldig dat de bewoners uiteindelijk hebben meegewerkt. Niet alleen om te vertellen over vroeger, maar ook over hoe ze nu in het leven staan. Met duidelijke waarden over de gelijkheid van mensen. En dus over de ondergeschikte positie waarin ze niet alleen zijn opgegroeid, maar die ze nu nog ervaren. De positie die ze net zo kwetsbaar maakt als kinderen van gescheiden ouders, of kinderen die thuis geweld hebben ondergaan. Heel goed dat haarscherp in beeld komt hoe machteloos en tijdgebonden onze opvattingen vaak zijn over hulpverlening.’
Martin Mulder, oud-wijkregisseur Utrecht Noordwest
De Onmaatschappelijken is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Utrecht, Het Initiatievenfonds, Stichting Elise Mathilde Fonds en het KF Heinfonds.