Hoe heeft Noordwest de ramadan beleefd?
De vastenmaand ramadan begon dit jaar op 10 maart en duurt totdat de zon ondergaat op 9 april. Deze maand wordt ook wel de heilige maand genoemd. Tijdens de ramadan mogen moslims tussen dageraad en zonsondergang niet eten, drinken, roken of seks hebben. Hoe het vasten beleefd wordt is voor ieder mens verschillend: de één noemt het een cadeau van God, de ander ‘zachte zelfmoord’.
Muserref Yücesan is één van de bestuurders van de Milli Görüş moskee in Ondiep. “De maand ramadan is een maand van solidariteit”, vertelt zij. “Vanuit de moskee worden verschillende activiteiten georganiseerd tijdens de ramadan. Zo zijn er bijvoorbeeld iftars georganiseerd, een avondmaaltijd waarmee het vasten gebroken wordt. Er is niet alleen een iftar voor de volwassen moskeebezoekers, maar ook voor de kinderen en voor de samenwerkingspartners van de moskee, zoals de politie, het wijkteam en het Leger des Heils. En ook aan eenzame ouderen en gezinnen die het niet breed hebben, wordt gedacht. Zij krijgen een voedselpakket of een bezoekje van één van de vrijwilligers van de moskee.”
Hoe beleef jij de ramadan?
Muserref Yücesan: “Het vasten tijdens de ramadan gaat makkelijk en geeft me een zuiver gevoel. Het belangrijkste vind ik dat het een maand van bezinning is. Het hele jaar door moet je proberen om een goed mens te zijn, maar tijdens de ramadan word je eraan herinnerd om opnieuw naar jezelf te kijken en de vraag te stellen: hoe kan ik mezelf verbeteren? Dat geeft mij kracht en innerlijke rust.”
Karolina Kocsis: “Aan het vasten valt niet te wennen, het is ieder jaar een uitdaging. Je hebt dezelfde activiteiten als in de rest van het jaar, zoals je werk en de zorg voor je kinderen, maar je hebt veel minder energie. Als je ook nachtdiensten draait, zoals mijn man, is het extra lastig, omdat je weinig tijd hebt om het vasten te breken. Het is een soort ‘zachte zelfmoord’. Wat ik fijn vind aan de ramadan, is dat je zo veel extra tijd hebt doordat je niet hoeft te eten en af te wassen. Die tijd gebruik ik om op te ruimen of de koran te lezen. Ik ben dan heel helder in mijn hoofd.”
Bahtiyar Saglamoglu: “Voor mij is de ramadan een speciale tijd. Ik bid dan vaker dan ik in de andere maanden doe. Na zonsondergang ga ik thuis met mijn vrouw en mijn zoon eten, theedrinken en bidden. Bij het verbreken van het vasten eten we eerst een dadel, dan een speciale soep en dan nog andere gerechten. Het eten is dan net een beetje feestelijker dan normaal.
Ümmüye Balasar: “De ramadan is een cadeau van God, omdat je zonden vergeven worden. De hele maand ben je vooral met het geloof bezig. Het is ook heel gezellig, want iedereen komt veel vaker bij elkaar op bezoek om samen te eten. Meestal eten we tijdens ramadan gezonde dingen, die wel je maag vullen, maar niet te vet zijn, zoals linzensoep. Dan houd je het makkelijker vol. We eten ook wat minder dan normaal: uit solidariteit met arme mensen die weinig te eten hebben en om ons lichaam te reinigen. Dit jaar vast ik niet, omdat ik zwanger ben. Dat mag, want het mag niet je gezondheid in gevaar brengen.”
Hatice Fidan: “Ramadan is ook de maand waarin je iedereen vergeeft op wie je boos bent. Je ziel wordt gezuiverd. Je moet extra je best doen om een goed mens te zijn: lief zijn voor iedereen. Aan het einde van de ramadan vieren we het einde van het vasten: Eid al Fitr (het Ramadanfeest). Iedereen trekt nieuwe kleren aan en de kinderen krijgen cadeautjes of geld. Het Ramadanfeest duurt drie dagen en dan gaan we bij al onze familieleden en kennissen op bezoek.”Sema Isik: “Ik breek het vasten ’s avonds vaak bij mijn ouders. Het Ramadanfeest vieren we ook samen. ’s Ochtends gaan de mannen eerst naar de moskee, terwijl de vrouwen thuis de tafel vol zetten met lekker eten. Na het gebed nemen de mannen bloemen mee naar huis voor de vrouwen en gaan we samen eten. Op geen enkele tafel ontbreken tijdens die dagen sarma (gevulde wijnbladeren), börek (een gevuld deeggerecht) en heel veel zoetigheid, zoals baklava en koekjes. Na een paar dagen kun je geen baklava meer zien!”