Hoogste punt nieuwbouw obs Jules Verne
Leerlingen verjagen ‘geesten’ met enorme herrie
ONDIEP – Met luid kabaal vieren de 190 leerlingen van obs Jules Verne dat het hoogste punt is bereikt van de nieuwbouw van hun basisschool in Ondiep. Ze timmeren héél hard op pannen, slaan met deksels en met alle andere herrie-attributen die ze van huis hebben meegenomen. Oorverdovend! Mochten zich boze geesten verschansen in hun nieuwe school, dan zijn die nu wel definitief verjaagd.
Terwijl de kinderen herrie maken, takelt de kraanwagen een grote plaat met een gezamenlijke tekening naar het hoogste punt. Die wordt later ingemetseld, zodat over nóg eens honderd jaar kinderen zien hoe de wereld er in 2020 uitziet.
Buurtschool
Obs Jules Verne bestaat al honderd jaar en is een echte buurtschool. De schoolbevolking is net zo gemêleerd als de wijk zelf, met nieuwe bewoners en met Ondiepers die hun kinderen naar dezelfde Jules Verne brengen, waar ze ook zelf als kind leerden lezen.
Toekomst
Sinds vorig jaar wordt hier onderwijs van de toekomst gegeven. En straks past het nieuwe schoolgebouw optimaal bij deze actuele manier van werken. Alle kinderen zitten met leeftijdgenootjes en hun eigen leerkracht in stamgroepen. De leerlingen zelf bedachten vorig schooljaar, via democratische verkiezingen, de nemen van de stamgroepen. Geen groep 4, 5 of 6 meer op obs Jules Verne, maar Tijdreizigers, Avonturiers en Astronauten. Dat past mooi bij Jules Vernes reizen…
Passend niveau
Directeur Jessica Geldof: ,,Bij rekenen, spelling en begrijpend lezen krijgen leerlingen instructies op hun eigen, passende niveau, ongeacht hun leeftijd. Ze gaan hiervoor naar hun eigen passende lesgroep op het leerplein of een ander lokaal. Straks in het nieuwe gebouw kunnen de wanden van de lokalen rondom een leerplein volledig open en ontstaat een heel grote ruimte.” Deze nieuwe manier van werken is vanaf dit schooljaar volledig ingevoerd op Jules Verne. Bij alle overige vakken leren de kinderen rond thema’s, en doen ze veel eigen onderzoek.
Volgens planning
De bouw van de nieuwe -volledig energieneutrale- school begon in mei en verloopt tot nu toe voorspoedig en volgens planning. Eind februari is het gebouw klaar en meteen na de meivakantie 2021 wordt het in gebruik genomen. Opdrachtgever is SPO Utrecht, het bestuur van openbaar primair onderwijs in de stad Utrecht.