Ondernemen in Noordwest: Hollandse Gebakkraam
‘Wat is de Straatweg zonder oliebollenkraam?’
AMSTERDAMSESTRAATWEG – Na veertig jaar trouw de buurt te hebben voorzien van heerlijke oliebollen, dreigen Teus en Dolly Kers hun standplaats op de Straatweg te verliezen. De eigenaren van het familiebedrijf T.Kers en D. Renes & Zonen laten het er echter niet bij zitten en zijn een handtekeningenactie gestart.
Welke buurtbewoner kent de ‘Hollandse Gebakkraam’ niet? In de veertig jaar dat het echtpaar Kers al op de markante plek op de Amsterdamsestraatweg te vinden zijn, hebben hun oliebollen, appelflappen en andere lekkernijen menig oud en nieuw, én natuurlijk vele andere momenten, opgesierd. En daar dreigt binnenkort een eind aan te komen.
”In maart 2023 kregen we van de gemeente te horen dat de vergunning voor de standplaats van onze kraam niet verlengd gaat worden”, vertelt Teus terwijl hij ondertussen een voorraad oliebollen uit het vet haalt. “We hebben een vergunning voor tien jaar, die op 31 december 2024 afloopt. Voorheen konden we die vergunning zonder problemen weer met dezelfde periode verlengen, maar nu moeten door een Europese regel ook andere oliebollenkramen een vergunning kunnen krijgen om op deze plek te staan.”
En die maatregel is dus niet zonder gevolgen voor het familiebedrijf dat naast in Utrecht, ook te vinden is in Lopik en Woerden. “Als we de vergunning kwijtraken, hebben we drie maanden per jaar geen inkomen. En dan gaat ons familiebedrijf kapot. Het plan was dat onze zoons het bedrijf op termijn overnemen. En als je aan onze kleinzoon van twaalf vraagt wat hij later wil worden, zegt hij: oliebollenbakker! Dat familiebedrijf dreigen we nu te verliezen.”
De kraam wordt gedoogd tot 1 oktober 2025, maar dat geeft de ondernemers geen zekerheid. “We horen pas medio 2024 van de gemeente wat de criteria zijn voor het aanvragen van de nieuwe vergunning. Omdat onze kraam elk jaar pas in september of oktober opengaat, is dat rijkelijk laat. En zolang de nieuwe maatregel nog niet is ingegaan, kunnen we niets doen. Tegen gedoogbeleid kun je namelijk niet procederen.”
Dat de buurt zich geen Amsterdamsestraatweg kan voorstellen zonder oliebollenkraam, blijkt wel uit de vele steunbetuigingen. “We staan hier al veertig jaar en hebben een vaste klantenkring opgebouwd. Mensen uit de buurt, maar ook oud-bewoners die terugkomen om bij ons oliebollen te kopen. Sommigen kwamen hier al met hun grootouders en doen dat nog steeds ieder jaar.”
En daar komt een sprankje hoop voor een nieuwe vergunning om de hoek kijken. Eén van de criteria voor het aanvragen van de nieuwe vergunning is namelijk dat ondernemers binding met de buurt moeten hebben. En daarmee lijkt het wel snor te zitten.
Dat volgens de standhouders in sommige Europese landen verschillend met het beleid wordt omgegaan, geeft Dolly helemaal een gevoel van oneerlijkheid. “In andere landen zijn ze trots op familiebedrijven en ondersteunen ze die. En ook in Hilversum, Alphen aan de Rijn en Woerden zijn wel weer vergunningen voor de komende tien jaar verstrekt aan ondernemers met een bloemen-, vis- of oliebollenkraam. Waarom gaat Utrecht er dan zo streng mee om?”
De kans bestaat dus dat Utrechters afgelopen maanden hun laatste zoete lekkernijen hebben gekocht bij de Hollandse Gebakkraam op de Amsterdamsestraatweg. Iets wat Dolly en Teus zich niet kunnen en willen voorstellen. Hun oproep aan de gemeente Utrecht komt dan ook recht uit het hart: “Zet dit plan niet door. Onderzoek hoe je een uitzondering kunt maken bij het naleven van deze Europese regel en laat ons staan!”
Tekst: Jasmijn Vrooland en Thijs-Jan Lanning
Foto: Monzer Agha