Ondernemen in Noordwest: Terre des Hommes-winkel naar Plantage
‘Het beste voor een goede prijs, niet de laagste’
AMSTERDAMSESTRAATWEG – Zaterdag 16 juni werd de nieuwe winkel van Terre des Hommes feestelijk geopend door wethouder Kees Diepeveen. Begin mei verhuisde de winkel van Terre des Hommes van het knusse pandje bij de Watertoren naar een professionele verkoopruimte aan de Straatwegkant van de Plantage.
Door Majne van de Merwe
Je zou niet zeggen dat dit een tweedehandswinkel is, zo professioneel ziet het eruit. “Sinds september 2009 zaten we al aan de Amsterdamsestraatweg, maar we groeiden er uit”, vertelt Thea Haverkort, bestuursvoorzitter van Stichting Terre des Hommes Utrecht. De organisatie is erg blij met de nieuwe winkel op nummer 273a.
Tweedehandswinkel
Het winkelconcept is bedacht door de landelijke organisatie, die de Utrechtse stichting ook ondersteunt met kennis en deskundigheid op het gebied van detailhandel. “Verder doen wij het hier zelf, met vrijwilligers die bijna allemaal uit de omliggende buurten komen.”
De winkel neemt (kinder-)kleding, speelgoed, boeken, cd’s, kleine huishoudelijke artikelen en accessoires zoals schoenen, tassen en sieraden aan. Er wordt streng geselecteerd, maar alles wat gedoneerd is, blijft in de kringloop. Zijn de artikelen schoon, heel en van goede kwaliteit, dan komen ze in de winkel. Ongeveer zestig procent van de omzet wordt gemaakt met mooie tweedehands kleding. “Met onze omzet steunen we een van de projecten ter bestrijding van uitbuiting van kinderen, die Terre des Hommes wereldwijd ondersteunt. We bieden het beste voor een goede prijs, niet voor de laagste prijs.”
Goed doel
Het goede doel van de winkel aan de Straatweg is een project voor kind-migranten in Oost-Afrika. Velen zijn hun familie kwijtgeraakt. Terre des Hommes vangt hen onderweg op. Met een ander project kreeg de organisatie een paar jaar geleden landelijke bekendheid: het virtuele Filipijnse meisje Sweetie, dat via internet kan worden ingezet om kindersekstoerisme en webcamseks met kinderen te bestrijden. In het algemeen zet Terre des Hommes zich in voor de armste en kwetsbaarste kinderen ter wereld.
Vrijwilligers
Volgens Thea hebben alle vrijwilligers niet alleen een groot hart voor het goede doel. “Ze zijn ook heel verschillend. De een heeft een baan voor vier dagen en besteedt de vijfde dag aan de winkel. Een ander is gepensioneerd, en weer iemand anders mag er vrijwilligerswerk doen met behoud van uitkering. Het zijn gewoon mensen die hun tijd allemaal over hebben voor de Terre des Hommes-winkel.”
Klantenkring
Wie al zo lang aan de Straatweg gevestigd is, heeft natuurlijk een klantenkring opgebouwd. “We kennen heel veel buurtbewoners die regelmatig komen snuffelen, we zien veel studenten en de laatste tijd ook veel jonge gezinnen uit de buurt. En dat is leuk, want zo kom je met allerlei mensen in aanraking.”
Velen worden door de smaakvolle etalage verleid om over de drempel te stappen. “Daar boffen we mee. Die wordt door twee vrijwilligsters ontworpen en gemaakt en we krijgen er veel complimenten voor, het is een prima trekker!” Zoals in alle winkels aan de Amsterdamsestraatweg moet ook hier immers omzet worden gedraaid, al worden er dan geen salarissen van betaald. “Wij willen ons echt onderscheiden met onze professionele presentatie.”