Scheiden plastic, blik en pak afval hoeft niet meer thuis
Bewoners van de wijken Oost, West en Noordwest (dus ook Pijlsweerd en Ondiep) hoeven sinds 30 september hun plastic, blik en pak afval niet meer apart van het restafval te scheiden. De andere Utrechtse wijken volgen daarna; bewoners ontvangen daarover later een informatiebrief. Tot die tijd kunnen zij het plastic, blik en pak afval blijven scheiden.
Door moderne technieken is het nu beter mogelijk om bij de afvalverwerkingsfabrieken het afval te scheiden. Uit onderzoek blijkt dat er dan meer plastic, blik en pak wordt gescheiden en dat de kwaliteit van het materiaal beter is voor hergebruik. “We zien dat de inwoners van Utrecht de afgelopen jaren ontzettend goed hebben meegedaan aan het scheiden van plastic, blik en pak”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Circulaire Economie), “Maar de techniek staat niet stil en daarom kan Utrecht nu overstappen op nascheiding voor plastic, blik en pak. Overigens blijven we werken aan de bewustwording van het scheiden van afval en het hergebruik van afvalstoffen. Papier en groente-, fruit- en tuinafval blijven we gescheiden ophalen.”
Inwoners ontvangen een brief waarin staat vanaf wanneer ze plastic, blik en pak afval samen met het restafval mogen weggooien. Ze kunnen dit afval dan naar een ondergrondse container voor restafval brengen. De dichtstbijzijnde ondergrondse container staat op www.mijnafvalwijzer.nl of in de Afvalwijzer-app.
De komende tijd worden de kliko’s voor plastic, blik en pak per wijk opgehaald. Deze kliko’s worden hergebruikt. De ondergrondse containers voor plastic, blik en pak worden op eenvoudige wijze omgevormd voor bijvoorbeeld restafval of oud papier en karton. Medio 2022 moet heel Utrecht zijn overgestapt op nascheiding van plastic, blik en pak.